Yoga

Yoganın 8 Temel Basamağı

Yoga sözcüğü Sanskritçe “birleştirmek veya bütünleşmek” anlamına gelir.

Beden, zihin ve ruh bütünlüğünü amaçlar.

Yogaya ait en eski bulgular M.Ö 3000 li yıllara kadar uzanır. İndus vadisi’nde yapılan kazılarda ortaya çıkartılan bazı taş mühürlerde yoga duruşlarını gösteren figürlere rastlanmıştır. Bu figürler şuan günümüzde yapılan asanaların (duruşların) temelini oluşturur. ilk kez, M.Ö. 2500 yıllarına ait kutsal yazılar olan Veda’larda Yoga’dan bahsedilmektedir. Ancak Veda’ların son kısımlarını oluşturan Upanişad’lar Yoga öğretisinin ve Vedanta felsefesinin temellerini oluşturmaktadır. Meditasyon uygulamalarının da ilk kez Upanişadlar tarafından ortaya çıkarıldığı düşünülmektedir. Yoga tarihini bölümlendirecek olursak: Klasık Öncesi Dönem, Klasik Dönem , Klasik Sonrası Dönem olarak adlandırabilriz. Temel olarak ise dört çeşit Yoga yolu vardır : Raja Yoga(Bedensel ve zihinsel Yoga), Bhakti Yoga(İlahi/Koşulsuz Sevgi Yogası), Karma Yoga(Eylem Yogası), Jnana Yoga(Bilgi/Akıl Yogası).

Yoga, uzun süreli eğitim gerektiren bir yoldur. Ancak bir yol göstericinin rehberliğinde öğrenilir. M.Ö. 3. yüzyılda yaşamış olan Patanjali’nin Yoga Sutra’sı bir başyapıttır. Yoga’nın derin ve sistematik öğretisini uygulayanlar için en güvenilir ve kullanışlı el kitabı olarak kabul edilir.

Yoga Sutra’da anlatılan Raja Yoga’ya göre yoganın 8 basamağı bulunmaktadır. Bu 8 temel basamak Ashtanga olarak isimlenmiştir. Bu 8 basamağın her biri birer öğretidir ve Patanjali, Yoga Sutra’da bu 8 basamağı derinlemesine anlatmıştır. Yoga’nın özü olan bu 8 basamak insan hayatının bütün yönlerini kapsar, etkiler, canlandırır, dengeler ve geliştirir. Bu aşamalar:

1-Yama– Negatiflerden arınma

a) Ahimsa : Şiddetten kaçınma

b) Satya : Dürüstlük

c) Asteya : Hırsızlıktan çekinme, çalmama

d) Brahmacarya : Tensel zevkleri kontrol altına almak, aşırılıktan kaçmak

e) Aparigraha : Açgözlülükten kaçınmak, biriktirmemek

2-Niyama– Pozitifleri güçlendirme

a) Sauca : Saflık, temizlik

b) Santosa : Yetinme, halinden memnun olma

c) Tapas : Ateşli çaba, öz disiplin

d) Svadhyaya : Kendini eğitme, geliştirme

e) Isvarapranidhanat : Mutlak ve kutsal varlığı algılama

3-Asana– Vücut çalıştırma teknikleri, fiziksel ve bedensel kontrol

4-Pranayama– Yaşam enerjisinin doğru yönetimi, nefes teknikleri

5-Pratyahara– Duyuların kontrolü, enerji çalışmaları

6-Dharana– Konsantrasyon teknikleri, zihin kontrolü

7-Dhyana- Meditasyon teknikleri, ego kontrolü

8-Samadhi– Üstün yoğunlaşma teknikleri, bilinç kontrolü

İlk dört basamak Yama, Niyama, Asana ve Pranayama zihnin dolaylı yoldan kontrolü için kullanılır ve beşinci basamak Pratyahara için hazırlıktır. Pratyahara sayesinde enerji artık dışa doğru değil içe doğru akmaya başlar bu, kaynağa dönüşün başlangıcıdır. Son üç basamak zihnin doğrudan kendisini ıslah etmesinde kullanılır. Yoga halinin üstün düzeyine ulaşmak için kontrol (‘Yama’ ve ‘Niyama’) gücünün kesinlikle aşama aşama geliştirilmesi gerekmektedir. Spiritüel evrim için bu sekiz aşamada yer alan teknikler doğru ve düzenli şekilde uygulanmalıdır.

Yoga içselleştirilmesi gereken bir yaşam felsefesidir. Her insan birbirinden farklı bir yapıya ve yaşama sahiptir. Dolayısıyla herkes yogayı farklı boyutlarda belki de farklı ihtiyaçları doğrultusunda içselleştirebilir. Ne kadar yoga eğitmeni varsa o kadar yoga tarzı vardır diyebiliriz. Fakat bu var olan yogayı değiştirmez. Yoga esnekliği, özgürlüğü, dengeyi ve akışkanlığı savunur ve bunun temel kurallar çerçevesinde olması gerekir. Yoganın özüne aykırı olmayacak şekilde…

Sevgimle…

Melis

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir